Ćelav orao

Glava orla ćelavog
Orao ćelavi
Izvor: USFWS


Orao ćelav je vrsta morskog orla sa znanstvenim nazivom Haliaeetus leucocephalus. Najpoznatiji je po tome što je nacionalna ptica i simbol Sjedinjenih Država.

Orlovi ćelavi imaju smeđe perje s bijelom glavom, bijelim repom i žutim kljunom. Na nogama imaju i velike jake talone. Oni ih koriste za hvatanje i nošenje plijena. Mladi ćelavi orlovi prekriveni su mješavinom smeđeg i bijelog perja.

Ćelav orao u letu
Slijetanje ćelavog orla
Izvor: Američka služba za ribu i divlje životinje

Orao ćelavi nema pravog grabežljivca i na vrhu je svog prehrambenog lanca.



Koliki su ćelavi orlovi?

Ćelav orlovi su velike ptice s rasponom krila dugačkim 5 do 8 stopa i tijelom dugačkim od 2 metra do nešto više od 3 metra. Ženke su veće od mužjaka i teže oko 13 kilograma, dok muškarci teže oko 9 kilograma.

Gdje oni žive?

Vole živjeti u blizini velikih tijela otvorene vode poput jezera i oceana te u područjima koja imaju dobru zalihu hrane za jelo i drveća za gniježđenje. Nalaze se u velikom dijelu Sjeverna Amerika uključujući Kanadu, sjeverni Meksiko, Aljaska i 48 Ujedinjene države .



Dječji ćelavi orlovi u svom gnijezdu
Pilići ćelavi orao
Izvor: Američka služba za ribu i divlje životinje
Što oni jedu?

Orao ćelav je ptica grabljivica ili grabljivica. To znači da lovi i jede druge male životinje. Uglavnom jedu ribu poput lososa ili pastrve, ali jedu i male sisavce poput zečeva i rakuna. Ponekad će jesti male ptice poput patki ili galebova.

Imaju izvrstan vid koji im omogućuje da vide mali plijen s vrlo visokog neba. Tada izvrše ronilački napad vrlo velikom brzinom kako bi oštrim talonima uhvatili svoj plijen.

Da li je Ćelav orao ugrožen?

Danas orao ćelavac više nije ugrožen. Jedno vrijeme bio je ugrožen u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država, ali se oporavio krajem 1900-ih. Premješten je na 'ugroženi' popis 1995. godine. 2007. godine u potpunosti je uklonjen s popisa.

Zabavne činjenice o ćelavim orlovima

  • Nisu baš ćelavi. Ime su dobili po starom značenju riječi 'ćelav' zbog bijele kose.
  • Najveći orlovi ćelavi imaju tendenciju da žive na Aljasci gdje ponekad teže i 17 kilograma.
  • Žive u prirodi oko 20 do 30 godina.
  • Oni grade najveće gnijezdo bilo koje sjevernoameričke ptice. Pronađena su gnijezda koja su duboka čak 13 stopa i široka do 8 metara.
  • Neka gnijezda ćelavog orla mogu težiti i do 2000 kilograma!
  • Orao ćelavac je na pečatu Predsjednik Sjedinjenih Država .
  • Ćelav orlovi mogu letjeti i do 10.000 metara.


Ćelav orao leti i drži ribu
Ćelav orao s ribom u žilama
Izvor: Američka služba za ribu i divlje životinje




Više o pticama:

Plava i žuta ara - Šarena i brbljava ptica
Ćelav orao - Simbol Sjedinjenih Država
Kardinali - Prekrasne crvene ptice koje možete pronaći u svom dvorištu.
Flamingo - Elegantna ružičasta ptica
Patke patke - Saznajte o ovoj strašnoj patki!
Nojevi - Najveće ptice ne lete, ali čovjek je brz.
Pingvini - Ptice koje plivaju
Crvenorepi Jastreb - Raptor