Saznajte o najvećoj kopnenoj životinji.

Slon




Slonovi su najveće kopnene životinje na svijetu. Afrički slon nalazi se na kontinentu Afrika, a indijski slon u Aziji. Slonovi su sisavci kao i biljojedi, što znači da jedu samo biljke, a ne meso.

Vrste slonova

Postoje dvije glavne vrste slonova: afrički slon i indijski slon.
  • Afrički slon - Afrički slon veći je od indijskog slona. Ima i veće uši. I mužjaci i ženke imaju kljove. Afrički slon ima naboranu sivu kožu, zaljuljana leđa i dva vrha na kraju trupa kojima može poput prstiju podizati stvari.
  • Indijski slon - indijski ili azijski slon manji je od afričkog slona i ima manje uši. Imaju više grbavih leđa i samo jedan vrh prsta na kraju trupa. Također, njihova je koža obično manje naborana od afričkog slona.

Slonov vlak s bebom

Koliko su velike?

Slonovi su uistinu divovske životinje. Mogu narasti do 11 stopa i težiti i do 13.000 kilograma. Najveći slon ikad bio je visok 13 metara i težak 24.000 kilograma! Apetiti slonova veliki su koliko i njihova veličina. Mogu pojesti do 400 kilograma i popiti do 30 litara vode svaki dan.

Kako oni izgledaju?



Slonovi imaju mnoštvo zanimljivih karakteristika, uključujući divovske uši, duge kljove i ogromno truplo. Slonovi mašu svojim divovskim ušima da se ohlade. Njihove kljove mogu biti dugačke i do 10 metara. Slonovi svojim kljovama kopaju ili stružu koru s drveća. Ponekad ih koriste za borbu. Kljove im rastu čitav život.

Prtljažnik

Slonovo deblo njihov je najsvestraniji dodatak. Slonovi svojim dugim trupcima pokupe hranu malu poput vlati trave, ali i da sruše grane drveća kako bi došli do hrane. Slonovi također koriste svoje deblo da piju, mirišu i usisavaju vodu kako bi se prskali za kupku.

Jesu li pametni?

Slonovi se smatraju vrlo inteligentnima. Imaju vrlo sofisticirane društvene strukture i metode komunikacije. Također su vrlo vješti s alatima i mogu se osposobiti za sve vrste zadataka. Možda postoji istina u izreci koju 'slon nikad ne zaboravlja'.

Dječji slonovi

Slončić se naziva tele. Kao i svi sisavci, i bebe se hrane majčinim mlijekom. Dlakavi su i obično su visoki između dva i tri metra.

Jesu li ugroženi?

Zbog svoje veličine i cijenjenih kljova od bjelokosti slonovi su već dugo omiljeni lovci na veliku divljač. Previše lova uzrokovalo je brzo smanjenje populacije slonova. Slonovi su danas zaštićena vrsta u cijelom svijetu.

Zabavne činjenice o slonovima
  • Slonova koža može biti debela i do jednog inča, ali je i vrlo osjetljiva.
  • Najveći slon ikad težak 24.000 kilograma i visok 13 metara.
  • Mogu čuti međusobne pozive na udaljenosti do 8 km.
  • Muški slonovi ili bikovi žive sami kad postanu odrasli. Međutim, ženke ili krave žive u uskim obiteljskim skupinama koje vodi najstarija ženka, zvana matrijarh.
  • Imaju slab vid, ali izvrsan sluh i njuh.
  • Suprotno uvriježenom mišljenju, slonovi zapravo ne vole kikiriki.
  • Bacit će pijesak i prljavštinu na leđa kako se ne bi opekli.
  • Slon je dovoljno pametan da se prepozna u ogledalu.
Slonovi koji se igraju

Više o sisavcima:

Sisavci
Afrički divlji pas
Američki bizon
Baktrijska deva
Plavi kit
Dupini
Slonovi
Velika Panda
Žirafe
Gorila
Nilski konji
Konji
Meerkat
Polarni medvjedi
Prerijski pas
Crveni klokan
Crveni vuk
Nosorog
Uočena hijena