Saznajte o tim divovskim bijelim životinjama.

mala slika bijelog medvjeda


Polarni medvjedi su divovski bijeli medvjedi. Oni su najveći kopneni grabežljivci na svijetu. Mogu težiti i do 1500 kilograma, a dvostruko su veći od lava. Polarni medvjedi mogu biti dugi i do 10 metara.

Gdje oni žive?

Polarni medvjedi žive daleko na sjeveru na ledenom Arktiku. Od hladnoće su dobro izolirani teškim krznom i debelim slojem masti. Bijelo krzno bijelog medvjeda djeluje i kao kamuflaža na snijegu i ledenom arktičkom terenu. Polarni medvjedi zimi žive na ledu, a ljeti na kopnu ljeti kad se led otopi. Ponekad zimi mogu biti i više od 100 milja od obale.

Divovski bijeli medvjed


Što oni jedu?

Polarni medvjedi love na kopnu i na moru. Udobno im je u ledenoj vodi i plivaju prednjim šapama slično psima. Tuljani su glavni izvor hrane polarnog medvjeda, ali polarni medvjedi jedu sve moguće stvari, uključujući male životinje i bobice. Polarni medvjedi često će se sakriti pokraj rupe u ledu gdje tuljani izlaze na zrak. Kad brtva dođe do zraka, bijeli medvjed će oštrim kandžama zgrabiti tuljan.

Kako im je toplo na tako hladnom vremenu?



Polarni medvjedi prilagodili su se hladnoći Arktika. Prvo, imaju debeli sloj masti koji im pomaže izolirati ih od hladnoće. Obično je debeo oko 3 do 4 inča. Drugo, imaju debeli sloj vanjske dlake izrađene od šupljih cijevi ispunjenih zrakom. Ova vanjska dlaka pomaže da im se unutarnje krzno ne smoči kad plivaju u ledenoj vodi.

Jesu li opasni?

Iako polarni medvjedi izgledaju umiljato i lijepo, vrlo su opasni i agresivni. Često se hrvaju kako bi vježbali međusobnu borbu, ali rijetko kada zapravo međusobno naštete. Majka će odlučno braniti svoje mladunce, zato nemojte prilaziti ni blizu majke i njezinih mladunaca.

Kako se nazivaju bebe polarnih medvjeda?

Bebe bijelog medvjeda nazivaju se mladuncima. Rođeni su zimi, obično u siječnju ili prosincu. Kada se rodi, mladunče polarnog medvjeda teži samo 1 kilogram. Ne čuje i ne vidi i ima vrlo malo krzna. Mladunci će ostati s majkom nekoliko godina i ona će ih naučiti kako loviti i tražiti hranu.

Jesu li ugroženi?

Polarni medvjedi trenutno nisu klasificirani kao ugroženi, ali su navedeni kao ugroženi i ranjivi. Procjenjuje se da je trenutna populacija polarnih medvjeda oko 25 000, ali opada. Prijeti im sve manje stanište, zagađenje i ilegalni lov.

Zabavne činjenice o polarnim medvjedima
  • Pod vodom mogu sjajno vidjeti.
  • Krzno bijelog medvjeda zapravo nije bijelo, već su zapravo bistre cijevi dlake zbog kojih izgledaju bijelo.
  • Oni su strpljivi i satima će čekati iznad rupe za tuljane kako bi ulovili večeru.
  • Imaju izvrstan njuh i mogu namirisati tuljana koji je udaljen i 20 kilometara.
  • Ne hiberniraju, ali zimi ostaju topli spavajući u brlogu.
  • Poznato je da su preplivali dugačka preko 100 kilometara.
  • Oni su na vrhu prehrambenog lanca u svom okruženju.
Više o sisavcima:

Sisavci
Afrički divlji pas
Američki bizon
Baktrijska deva
Plavi kit
Dupini
Slonovi
Velika Panda
Žirafe
Gorila
Nilski konji
Konji
Meerkat
Polarni medvjedi
Prerijski pas
Crveni klokan
Crveni vuk
Nosorog
Uočena hijena