Crveni vuk

Crveni vuk Sjeverne Karoline
  • Kraljevstvo: Animalia
  • Fil: Chordata
  • Razred: Mammalia
  • Redoslijed: Mesožder
  • Obitelj: Canidae
  • Vrsta psa
  • Vrste: C. lupus
  • Podvrste: C. l. rufus
Kako izgleda crveni vuk?

Unatoč svom imenu, crveni vukovi mogu imati razne boje dlake, uključujući žutu, crnu, smeđu, sivu i crvenu. Često će krzno iza njihovih nogu i ušiju imati crvenkastu boju.

Veličine su slične a Njemački ovčar . Mužjaci narastu do ramena oko 30 centimetara i teže oko 60 do 80 kilograma. Manji su od sivih vukova, ali veći od kojota. Ženke su nešto manje od mužjaka.

Što oni jedu?

Crveni vukovi su mesojedi i, stoga, uglavnom jedu meso. Njihovu primarnu hranu čine mali glodavci, zečevi, rakuni i jeleni. Također će jesti insekte i bobice.

Gdje oni žive?



Crveni vukovi žive u Sjevernoj Americi. Jedno vrijeme su crveni vukovi bili nad većim dijelom jugoistoka SAD-a, međutim, zbog gubitka staništa i lova, oni su izumrli u divljini 1980. Srećom, još je uvijek bilo nekih crvenih vukova koji su živjeli u zoološkim vrtovima. Od tada su ponovno uvedeni u divljinu i sada žive u zaštićenim područjima u Sjevernoj Karolini. Crveni vukovi preferiraju staništa šume , priobalne prerije, a ponekad i močvare.

Putuju li u čoporima?

Da, crveni vukovi žive i putuju u čoporima od pet do osam životinja. Vučji čopor imat će teritorij koji će braniti od ostalih čopora. Love ponekad sami ili zajedno s čoporom. Vukovi komuniciraju kroz razne zvukove poput zavijanja, oznaka mirisa, izraza lica i pokreta tijela. Na primjer, dominantni vođe će podići rep i stajati visoko kad se okrenu prema drugom vuku. U svakom čoporu postoje dominantni muški vuk i dominantni ženski vuk koji vode čopor. Obično će samo dominirajući par vukova imati štenad.

Štenad crvenog vuka

Štenad crvenog vuka rađa se u leglima od 2 do 8 mladunaca. Kad se rode, mladunci su sitni, a oči su im zatvorene. U potpunosti ovise o majkama zbog zaštite i hrane. Kako odrastu, čitav čopor će im pomoći u brizi i zaštiti. Kad odrastu, mogu samostalno krenuti u formiranje vlastitog čopora.

Drže se dva šteneta crvenog vuka
Štenad crvenog vuka
Jesu li ugroženi?

Crveni vukovi su trenutno na kritično ugrožen popis. Ljudi su ih lovili do skoro izumiranja 1800-ih i 1900-ih. Do 1973. ostalo je samo oko 100 vukova. Uveden je uzgojni program u zatočeništvu kako bi se životinja spasila od izumiranja. Do 1980. godine razmatrani su izumrli u divljini , ali neki su ipak preživjeli u zoološkim vrtovima. Godine 1987. četiri muško-ženska para puštena su natrag u divljinu Sjeverna Karolina . Od tada je pušteno više, a populacija vukova počela se lagano vraćati.

Zabavne činjenice o Crvenom vuku
  • Prema Nacionalnom udruženju za zaštitu parkova, trenutno u divljini živi oko 80 crvenih vukova.
  • Crveni vukovi nemaju prirodnih grabežljivaca.
  • Ponovno su objavljeni na nekoliko zaštićenih obalnih otoka.
  • Uglavnom su noćne životinje, što znači da su aktivne noću, a danju spavaju.
  • Muški i ženski crveni vukovi obično se spajaju doživotno.
  • Više od polovice populacije crvenog vuka još uvijek živi u zatočeništvu.
  • Crveni vukovi žive osam ili devet godina u divljini. U zatočeništvu mogu živjeti duže.
Više o sisavcima:

Sisavci
Afrički divlji pas
Američki bizon
Baktrijska deva
Plavi kit
Dupini
Slonovi
Velika Panda
Žirafe
Gorila
Nilski konji
Konji
Meerkat
Polarni medvjedi
Prerijski pas
Crveni klokan
Crveni vuk
Nosorog
Uočena hijena